Proje Adı: Bor Minerallerini İşlenerek Doğaya Kazandırılması
Yer ve Tarih: Türkiye’de yapılacak olan projemiz 18 Haziran 2011 tarihi ile 18 Haziran 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.
Kullanım alanları:
1)Metalürji
sanayiinde
2)Nükleer reaktörlerde
3)Organik kimya sanayiinde
4)Cam, seramik, deterjan vb. sanayilerde
5)Fotoğrafçılıkta
Ülkemizdeki Bor Yatakları:
1)Balıkesir-Bigadiç, Sındırgı, Susurluk
2)Bursa-M.Kemalpaşa
3)Eskişehir-Seyitgazi
4)Kütahya-Emet
En Önemli Bor İşletme Tesislerimiz:
Emet kolemanit işletmesi, Kırka boraks ve asit
fabrikası, Kestelek kolemanit işletmesi,
Bandırma boraks ve asit fabrikaları, Bigadiç
kolemanit işletmesi
Proje Tanıtımı: Bor mineralleri dünya rezerv bakımından Türkiye’de %71 oranında bulunmaktadır. Bu rakam Türkiye yi 1. Sıraya taşımaktadır. Bor mineralleri 6000 yıldan beri bilinmekte olup babiller tarafından tedavi maksatlı kullanılmıştır. Tabiatta sulu bor tuzları halinde bulunur elliden fazla bor minerali iki yüzden fazlada bor bulunduran mineral bulunmaktadır. Bor tuzlarının en yaygın kullanım alanı cam sanayidir.
Projenin Başlatılma Nedeni: Bor dünya madenleri içerisinde en kıymetli olan maden olup roket yakıtı olarak kullanılmaktadır. Ülkemiz bu madenleri işlediği takdirde dünya ekonomisinde sözü geçer hale gelecektir.
Projenin Amacı: İşlenmemiş maden olarak satılıp işlenmiş olarak geri alınması yerine işlenmiş olarak ihracat yapılması ana amacımızdır.
Proje Başarı Ölçütleri: Madenin çıkarılarak işlenmesi neticesinde kendi uçak yakıtlarımızı kendimizin imal etmesi ithalatın azalıp ihracatın artması başarı ölçütümüzdür.
Projede Yürütülecek Ar-Ge yöntemleri: Proje gerçekleştirilirse doğaya vereceği zararlar veya faydalar neticesinde neler olabileceği araştırılarak halk oylamasına gidilecek, çevre mühendisleri tarafından incelemeler yapılarak tüm tetkikler ortaya koyulacak ve neticeye göre harekete geçilecektir. Bugün, Ülkemizin doğal kaynaklarının yeterli düzeyde aranmadığını söyleyebiliriz. Maden aramacılığını bir altyapı hizmeti olarak görüyoruz. MTA yeniden yapılandırılmalı, her yönüyle ele alınmalı ve içine düşürüldüğü olumsuzluklardan kurtarılmalıdır. Madencilik sektörü genellikle günlük politikalarla yönetilmiştir. Sağlıklı bir devlet politikası belirlendiği söylenemez. Gelişmiş ülkeler madenlerin temini konusunda uzun vadeli politikalar oluşturmuşlardır. Dünya hammadde kaynakları sinirlidir. Türkiye mevcut kaynaklarını çok iyi değerlendirmelidir. Gelecekle ilgili politikaları saptamalıdır. Sanayileşmiş bir Türkiye bugün tükettiği cevher miktarının 4-5 katini tüketecektir. Hammaddenin, ne kadarını öz kaynaklardan, ne kadarını ithal yoluyla karşılayacaktır. Madencilik sektöründe uzun erimli politikalar ve stratejiler oluşturmalıdır. Teknolojik/Teknik ve Ekonomik Yapılabilirlik Etüdü : Uygulayacağımız proje sonucunda yaklaşık 600000 tl harcamamız olup, eğer projemiz hayata geçerse 2 yıl gibi kısa bir sürede yapmış olduğumuz tüm harcamaların masrafı kazanılmış olacaktır.
Projenin Sonucu : Gelecekte ihtiyacımız olacak cevherleri, bugün, hammadde olarak ihraç ettiğimiz bir gerçektir. Hammadde ihracı ile yeterli katma değer sağlanamaz. Katma değerin yurt içinde kalması için Ar-Ge’ye ve teknolojik yatırımlara önem verilmelidir. 21.yüzyıla girerken, maden isçisi asgari ücretle, mühendisler ise komik ücretlerle bu sektörde çalışmaktadır. Birçok alanda mühendisin önemini hala kavrayamamış sözde madenciler mevcuttur. Hala ülkemizde teknik ve teknolojik gelişmelerden uzak üretim gerçekleştiriliyor. 1 m2 kesitli kuyudan, hem isçi, hem de cevher çıkarılmakta. Kova içinde çıkrık yardımıyla insan, malzeme ve cevher nakli yapılmaktadır. Bu nedenle projemiz gerçekleşirse bu tür uygulamalar ortadan kalkacak tamamen profösyönel şekilde yapılacaktır. Bu sayede hem hammaddeden daha çok faydalanılacak hemde Türkiye’nin dış pazarda itibarı artacaktır.
Eski bor yatakları tıpkı eski eşyalar gibi para edecek şeylerdir. Değerlendirildiğinde bor yatakları ikinci el eşya nasıl eskiyince para ediyorsa oda değerlenecektir.